USUDI SE I VIDEĆEŠ

Čini se da kiša juče (6.6.2013.) nije padala za razliku od prethodnih dana. Ali grmljavina nije zaobišla Beograd. Tačnije onaj deo oko Sava centra. Od 19 do 20 h čulo se snažno brujanje i brundanje najrazličitijih tipova motocikala, baš da se čoveku zatrese tlo pod nogama.

Među ljudima zaštićenim kožnim prslucima, sa posebnim simbolima pripadnosti klubu, zateklo se i dosta onih za koje čovek nikada ne bi pomislio da su seli na motor, a kamoli prevalili dug put do Moskve jezdeći na dvotočkašu. Najupečatljivija među svima, bila je ona, autorka filma „Drugo ime za slobodu“, ne samo po haljini do poda, koja joj perfektno stoji, već i po uzbuđenju pred premijeru svog prvog dugometražnog dokumentarca.

Ali uzbuđenje je bilo obostrano. Dugo se čekalo na ovaj film, što je opravdala slika punih sedišta na premijeri, ali i prisustvo priznatih reditelja domaće kinematografije, da ih sad ne imenujem, jer na projekciji filma, koji je daleko više od priče o motociklistima i njihovom klubu, oni su publika.

Čovek-rob ili rob-čovek, dobija sliku, skladno složene isečke života, oslobođenog betonskih kocki u kojima provodi većinu dana. Ako ne fizički onda mentalno. Volja je odavno iščezla, pa je zato i sloboda luksuz. Ali luksuz koji se ne kupuje parama, jer sloboda ne prepoznaje papir i valute. Ona se uzima na hrabrost, ideju, rizik, životni obrt u jednom danu.

Zamislite jednu naizgeld prosečnu damu, ženu u ranim srednjim godinama, podržanu ljubavlju porodice, koja kreće na put sa nepoznatim ljudima na moćnim mašinama? Prevaliti hiljade kilometara, boraviti pod vedrim i tmurnim nebom, ustati i posle svakog pada nastaviti put… Kad se pođe, nema nazad,  sve za priču o suštini života, ovenčanu jedinstvenim spojem dva harizmatična lika, jednog čije se spoznaje života rečene na duhovit način dugo pamte i drugog pred čijim urođenim stavom lidera vilica pada.

Nakon dve godine i brojnih prepreka, stresa kompenzovanog iskrenim prijateljstvom, putovanje je zablistalo na filmskom platnu. Emotivni naboj se stvorio i iznderio osmehe, suze i gromoglasan aplauz.  Trud nije uzalud i kako kaže glavni junak: „Ko rizikuje živi, sve ostalo je televizija.“

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s